Yiyeceklerin mideye gidişi esnasında güçlük yaşanması tüm yaş aralıklarında ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ancak yaşlılarda daha fazla yutkunma zorluğu ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlık sinirsel sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda birtakım kanser türlerinin de belirtisi olabilmektedir.
Yutkunma zorluğu uzun süre devam ediyorsa ve kendiliğinden geçmiyor ise uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız gereklidir. Disfaji rahatsızlığı, birtakım tümör ya da ileri seviyedeki nörolojik rahatsızlıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Yutkunma Zorluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Rahatsızlık psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkmış ise antidepresan ile ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Beyin hücrelerinde meydana gelen felçten dolayı ortaya çıkmış bir yutkunma zorluğu var ise doğrudan beyine müdahale yapılmaz. Rahatsızlıkta midenin ağız duvarı ile ağız yapısına ulaşılması sağlanır.
Bademcik probleminden dolayı yutkunma sorunu yaşıyorsanız antibiyotik ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Yutkunma zorluklarının tedavisinde nadiren de olsa cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahale yemek borusu ile midenin yer aldığı alanın genişletilmesi amacı ile yapılmaktadır.