Horlama uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte ya da ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan tatsız rahatsız edici bir gürültü olarak ifade edilebilir. Horlama çoğu zaman çevreyi ve etrafındaki insanları rahatsız edici olarak algılanır. Ancak kimi zaman da kişinin kendi sağlığını tehdit edici bir hastalığın habercisi olabilir.
Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşir ve horlama meydana gelir. Horlama uyumakta olan kişinin nefes almakta zorlandığı anlamına gelir.
Sabahleyin Dinlenmiş Bir Şekilde Kalkmayı Engelleyen Horlamanın Nedenleri
Horlayan biri aşağıdaki problemlerden en az birine sahiptir. Bir rahatsızlığın nedeni iyi bilinirse o rahatsızlıktan kurtulmak, sağlığımıza kavuşmak o kadar kolay olacaktır. Günlük yaşamında horlama problemi olan kişiler, horlama nedenleri olan faktörleri öğrenip tedaviye yardımcı olarak rahat bir uyku uyuyabilir.
Dil ve boğaz kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırtüstü yatınca dilin boğaz arkasına kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülmektedir.
Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanılan horlama nedenlerindendir. Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörde nadir olarak bu yönde horlama yapabilmektedir.
Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için bir valf gibi horlamaya neden olur.
Burun tıkanıklığı olan kişi hava almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar. Bu durum bazı insanların sadece alerjik durumlarda veya grip, sinüzit olduğu zamanlarda horladığını izah etmektedir. Burun deformasyonları bu tip burun tıkanıklığı ile horlama nedenleri olarak bilinir.
Fazla kilolar horlamayı daha da kötüleştirebilir. Alıştığınız uyku pozisyonu horlama nedenleri de olabilir. Sağlıklı bir uyku için en uygun yatma pozisyonu sağa ve sola doğru yan yatmaktır.