Toplardamarın vücuttaki görevi oldukça önemlidir. Toplardamar oksijeni azalmış olan kanı kalbe getiren en önemli damardır. Bacaktaki kanın kalbe pompalanması toplardamar sayesinde gerçekleşir. Yaş ilerledikçe toplardamarın işlevleri de yavaş yavaş zayıflamaya başlar. O nedenle yaşa bağlı olarak bacak sağlığına daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
Venöz olarak da bilinen toplardamar hastalığı bacaktaki toplardamar içinde kan basıncının artması sonucu ortaya çıkar. Zamanla bacaklarda varisler, şişme ve deri sorunları da beraberinde görülebilir.
Venöz Yetmezliği Nasıl Ortaya Çıkar?
Toplardamar Yetmezliği yani bacaklardaki damarın kan basıncının artması bir döngü halindedir. Ayakta dururken kan akışı yerçekiminin etkisiyle aşağılara yani ayaklara doğru akma eğilimi gösterir. Venöz uzun süre ayakta kalındığında bacaklarda şişme, bacaklarda ağrı, acı ve kösele tarzında kalınlaşma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Zaman zaman bacaklarda yaralanmalara da yol açabilir.
Şişmanlık, sigara kullanımı, yaşlılık, gebelik, tembel yaşam tarzı ve genetik faktörler venöze zemin hazırlayabilir. Toplardamar rahatsızlığı klinik, nedene, anatomik ve patolojik olarak 4 evreden oluşur. Tedavi süresinde ise en son toplardamarın alınmasıyla sonuçlanacak bir tedavi uygulanır. Eğer hastalık çok ciddi problem oluşturmayacak evrelerde ise hastanın rahat yaşam sürdürebileceği planlar yapılmaya çalışılır.