Sinirlilik en basit anlatımla “kan beynime sıçradı” deyiminin gerçek hayattaki yansımasıdır. Aşırı sinirlilik tek başına psikolojik bir hastalık değildir, ancak temelinde psikolojik hastalıklar olabilir. Bazı psikolojik bozukluklar sinirlilik hali ile ortaya çıkar. Sinirlilik hali vücutta çok fazla adrenalin hormonu salgılanmasına neden olur. Aşırı stres ile birlikte ortaya çıkan sinirlilik hali ile birlikte vücut mekanizması değişir. Bu durumda vücut ısısı artar, nabız ve kan dolaşımı hızlanır.
Aşırı Sinirlilik Yaratan Durumlar
Önemli bir psikolojik bozukluk olan aralıklı patlayıcı bozukluk rahatsızlığı aşırı sinir yaratan bir rahatsızlıktır. Bu hastalar aşırı öfke nöbetleri yaşarlar.
Depresyon hastaları da aşırı sinirli kişiliğe sahiptirler. Anksiyete, opsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik hastalıklarda da aşırı sinir durumu söz konusudur. Titiz, takıntılı ve mükemmelliyetçi kişiliğe sahip olanlarda da aşırı sinirden bahsedebiliriz.
Duygusal açıdan aşırı iniş çıkış yaşayan kişilerde de sinirlilik hali mevcuttur. Ani iniş ve çıkışları olan kişiler hem çok sinirli hem de dengesizdirler. Bu tür kişiler sevdiklerini bir gün yerin dibine sokarken bir gün göklere çıkarabilirler.
Antisosyol kişiliğe sahip olanlar da aşırı sinirlidirler. Antisosyal kişilik özelliğine sahip kişiler şiddetli öfke nöbetleri yaşayabilirler ve karşısındaki kişiye zarar verebilirler.