Ülkemizde 16 yıldır tuzlar iyotlu halde satılıyor. Bunun nedeni guatr hastalığı. İyot eksikliğine bağlanan bu hastalık aslında nedir? Öncelikle tiroiti bilmek gerek. Tiroit boynun alt kısımlarında kalan, cilt ve nefes alma borusu arasında, yumuşak kıvamlı, 20 gram kadar ağırlığı olan, küçük ama salgıladığı hormonlar nedeniyle işlevi büyük bir organımız. Tiroit hormonları tüm hücre ve sistemleri etkileyerek metabolizmayı kontrol ediyor.
Bebeklik döneminde zeka ve fiziksel gelişim üzerinde önemli rol oynuyor. İşe tiroit bezinin olması gerekenden daha büyük olması guatr hastalığı olarak tanımlanıyor. Tiroit hormonları aynı zamanda metabolizmanın hızını, vücudun sıcağa ve soğuğa karşı uyumunu, cilt ve saç kalitesini, üreme sistemini, fiziksel ve psikolojik strese karşı vücudun uyumunu düzenliyor.
Azı da Çoğu da Sorun
Tiroit hormonlarınız az ise obezite, istemsiz kilo alımı, yorgunluk, soğuğa tahammülsüzlük, çok uyuma, saçlarda dölümle, unutkanlık, bilekte sinir sıkışmaları, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşıyorsunuz. Tam tersi fazla çalışıyorsa terleme ve titreme, çarpıntı, zayıflık, sinirlilik, sıcağa dayanamamak, kilo kaybı, yerinde duramamak, guatr, hipertansiyon başınıza dert oluyor. Tiroit hastalıklarından korunmak için iyot açısından yeterli beslenmek gerek.
Ve Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel yemeği karalahanadan uzak durulmalı. Bu sebzenin aşırı tüketilmesinin guatra neden olduğu biliniyor.