Kısırlık kadınlarda; gebeliğin oluşmaması ya da daha önceden hiç gebelik durumu yaşamamasıdır. Bu durum nadiren de olsa doğuştan da olabilir. Kadınların birçoğu, hayatlarının %25’lik bir döneminde kısırlık hastalığı ile karşı karşıya kalırlar. Kadınların doğurganlık yaşı 25 yaş dönemidir. 35 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık oranı giderek azalmaya başlar. Erkeklerde görülen iktidarsızlık da kısırlık olarak bilinir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Erkeklerde görülen iktidarsızlığın kısırlık ile bir ilgisi yoktur.
Kısırlık Tedavisi
Kısırlık tedavisinde çiftlerin sabır göstermeleri gerekir. Tedavi süreci en az altı ay ile başlar. Üreme tedavileri, oldukça uzun bir sürece yayılan tedaviler gerektirir. Gerekli tedavi yöntemleri, hasta ile doktor arasında yapılacak görüşmelerden sonra karar verilen yöntemlerdir.
Genelde, maliyeti düşük ve kolay olan tedavi yöntemleri tercih edilir. Tedavi yöntemleri arasında; yumurtlama tedavisi, aşılama, tüp bebek gibi yöntemler bilinir ve uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden, hasta için uygun olanı doktor tarafından belirlenir ve tedaviye başlanır. Unutulmaması gereken, bu süreçte kısır olan hastanın moralinin de yüksek olması gerekir.