Tarım alanında ekonomik değeri oldukça fazla olan bir ürün olan karpuz gübreleme programı Çin’den sonra üretim anlamında en fazla ülkemizde yapılır. Yetiştirilme şekli ise alçak tüneller altında direkt tohum ile ya da fide yardımı ile yapılır. İnsan sağlığına önemli katkısı olan karpuz, içerisinde bulundurduğu şeker oranı yaklaşık %14’e kadar ulaşabilir. İçerisinde A,B,C vitaminleri ile Ca, Fe, P, Mg yoğun bir biçimde bulunur.
Toprak bakımından derin, iyi bir şekilde havalanabilen, su tutma alanı yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı, özelliğine sahip topraklar üzerinde rahat bir şekilde gelişir. Toprağın yapısında herhangi bir hastalık ya da zararlı etmenler bulunmamalıdır.
Uygulama Yapılan Arazide Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karpuz gübreleme programı yapılan arazide drenaj sorununun olmamasına dikkat edilmelidir. Karpuz yetiştirilmesi planlanan arazinin toprağı için yapılan hazırlıklara sonbahar döneminde başlanır. Sonbaharın devamında gelmesi beklenen yağışlardan önce derin bir şekilde sürüm işlemi gerçekleştirilir. Dipkazan yardımıyla sert tabakaların patlatılması sağlanır. Devamında ise kültivatör ya da diskaro yardımı ile işlenerek keseklerin parçalanması sağlanır. Bu sırada gübreleme işlemi de oldukça önemlidir.
Araziye yetecek ölçüde iyi derecede yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. Uygulanan dekara kükürt verilmesi de iyi bir verim alınması açısından önemlidir. Çünkü karpuz bitkisi, organik maddelerin içerisine eklenmesine olumlu bir tepki verir. İkinci toprak işleme zamanı genellikle ocak ile şubat aylarında yapılır. Bu sırada toprağa taban gübresi kullanılır.
Karpuz Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprağın yeniden işlenmesinin sağlanması ile karpuz, ekim yada dikim işlemleri için hazır hale getirilir. Böylece karpuz gübreleme programı yapılmış olur. Ortaya iyi bir ürün çıkması için uygun ölçülerde saf azot, saf potas ve saf fosfor verilmesi gerekir. Bu gübrelerden ocak ayındaki toprak hazırlığı sırasında fosforlu olan gübre toprak hazırlığı için kullanılır. Azot ve potaslı gübreler ise üç kısma bölünerek ilk kısmı karpuz dikim işlemi sırasında, ikinci kısmı çiçeklenme zamanında, üçüncü bölümü ise ceviz büyüklüğünde meyvelerin olmaya başlamasından sonra verilir.
Potasyum karpuz için oldukça önemli bir besindir. Çiçeklenmeyi artırarak meyve kalitesinin de yükselmesini sağlar. Aroma, renk ve şeker düzeyinin de dengelenmesini sağlar. Dış kısma parlaklık verir ve meyvelere lezzet verir. Detaylı bilgi için https://www.ufuktarim.com/besleme-programlari/karpuz adresini ziyaret edebilirsiniz.