Bol su için. Sıcak yaz günlerinde herkesin söylediği bu. Fakat kesinlikle doğru bir saptama. Doktorlar az su içenlerde böbrek taşı oluştuğunu söylüyorlar. Toplumda böbrek hastalıklarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu artışın sebeplerini yeteri kadar sıvı almamaya ve tuzun çok kullanılmasına bağlıyorlar. Yeni şehirleşme modelinin getirdiği beslenme alışkanlıkları da bir başka önemli faktör. Fast food beslenmede suya yer yok.
Hazır gıdaların içinde de tuz oranı çok fazla. Yeterli su içmemek birincil durumda taş oluşum sebebi. Az su içen hastalarda idrar yolundaki artış nedeniyle idrarın içindeki kristaller yoğunlaşıp birbirine yapışıyor ve tuza dönüşüyor. Tuz alımı da bu oluşumu arttırıyor. Tuzla birlikte su da alınırsa bu idrar miktarını çoğaltıyor ve böbrekleri düzenli çalıştırıyor. Günde en az bir buçuk litre su içmeyi bütün doktorlar şiddetle tavsiye ediyorlar. Su içmek cilde de gereken nemi sağlıyor, cildin nem dengesi bozulmuyor.
Bu arada yaz günlerinde başımıza bela olan terleme aşırı miktarda oluyorsa ciddi bir hastalık belirtisi olabiliyor. Böbrek üstü bezleri rahatsız olanlar ve kilolu insanlar aşırı terliyorlar. İlaçlar, pudralar, merhemler ile ter bezleri tıkanarak aşırı terleme tedavi edilmeye çalışılıyor ama henüz yüzde yüz bir çözümü yok. Ter kanallarındaki sinirlerin kesilmesi ise artık son çare olarak baş vurulan cerrahi müdahale yöntemi.