Çağın artık alışıldık hastalıklarından olan boyun fıtığı uzun süreli yanlış oturma halinden kaynaklanıyor. Boyun omurlarındaki kıkırdağın yer değiştirmesi ve çıkması sonucunda, omuriliğe baskı yapması boyun fıtığı olarak adlandırılıyor. Bu baskı kollardaki sinirlere kadar uzanıyor.Ani hareketler, yanlış duruş, trafik kazası veya şiddetli çarpma gibi hasar verici olaylar ve bazı iş türleri (uzun süreli duruş bozukluğuna sebep olan işler) bu hastalığa davetiye çıkarıyor.
Boyun fıtığınız olup olmadığını öğrenmenin yolu tabii doktor muayenesinden geçiyor. Ama bu muayeneden önce boyun fıtığınız olduğuna dair şüpheleriniz varsa, bahsedeceğimiz belirtilerin sizde var olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Ensenizden, sırtınıza kadar inen ağrılar, mide bulantısı, baş dönmesi, kollarda ve ellerde uyuşma ya da karıncalanma, yine kollarda ve ellerde güç kaybı, kulaklarda çınlama, kaslarda spazm boyun fıtığının en belirgin işaretlerinden. Bazı hastalarda adeta felç olmuş gibi vücudun çokça bölümünde yaşanan hissizlik de bu işaretlerin artık son aşaması.Peki bu işaretleri kendinizde gözlemliyorsanız ne yapmalı?
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığının tedavisi için öncelikli olarak omurgayı zorlayan yükü hafifletmek, varsa fazla kilolardan kurtulmak gerekir.Boynu rahatlatacak egzersizler de boyun fıtığı tedavisinin bir parçasıdır.Eğer bu egzersizler fayda vermeyecek kadar ilerlemiş bir durum varsa, o halde fizik tedavi kaçınılmaz olur.
Bütün yollar denendiği halde hastalık tedavisinde başarılı olunamadıysa, geriye kalan çözüm boyun fıtığı ameliyatıdır. Yine de bu noktaya gelmeden önce duruş ve oturuş şeklinize dikkat etmeli ve boyun kaslarını kuvvetlendirmelisiniz.