Terapötik lazer uygulaması güçlendirilmiş bir radyasyon terapisidir. Önceki yıllarda nörolojik hastalıklarda oldukça düşük çıkışlı lazerler kullanılıyordu. Bu lazerlerin dalga boyları 632-904 nm aralığında, doku içinde derinliği 1,5- 5 cm idi. Etkisi, derinliğini artırmak istendiğinde lazer tedavisi sağlıklı dokular üzerinde olumsuz etkilere neden oluyordu. 2003 yılından sonra tıp dünyası yüksek yoğunluklu, 1064 nm dalga boyunda yüksek sınıf yeni nesil lazerler ile tanıştı.
Lazer Tedavisi ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebiliyor?
Hastalıkların türü ve ilerleme seviyesine bağlı olarak değişmekle birlikte inme (akut embolik inme dâhil, iskemik inme), travmatik beyin hasarı, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar, trigeminalnöralji, post-herpetik nevralji (PHN), serebral palsi, periferik sinir rejenerasyonu, majör depresyon gibi birçok sinir sistemi rahatsızlığında lazer tedavisi son derece olumlu gelişmelere imza attı.
Beyin tümörlerinden başka, arteyovenozmalformasyonlar (AVM) olarak adlandırılan beyinde damar yumağı olan hastalarda, trigemial nevralji olarak bilinen bazı yüz ağrı sendromlarında, Akustik schwannoma olarak bilinen duyma-yüz siniri tümörlerinde de emin ve etkili bir tedavi yöntemi olarak tüm dünyada lazer tedavisi ile binlerce hastaya hizmet veriliyor.
Lazer Tedavisi Nasıl Fayda Sağlıyor?
Lazer ışınlarırahatsızlığın uygulandığı bölgelerde kan dolaşımını düzenler ve hücrenin metabolizmasında artış oluşturur. Kas dokusunda ve kallojen bölgelerde gelişme sağlanır.Yaranın iyileşmesini sağlayan hücreler uyarılır, doku onarımı hızlanır ve ödem azalır.Sinir sistemi fonksiyonlarında güçlenme elde edilir.