Yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olan oksijen bazı mikroorganizmalardan tutunda pek çok canlının yaşamını devam ettirebilmesi için gereklidir. En basitinden beyin hücrelerimiz oksijene gerek duyar. Beyne 5 ve 10 saniye kadar bir sürede oksijen gitmezse eğer bilinç kaybı ve felç gibi daha birçok hastalıklar beraberinde gelir fakat her ne kadar vazgeçilmez olsa da fazla oksijene maruz kalmakta zararlıdır.
Atmosferde bulunan %21 oksijen ve %78 azot oranları insanların yaşamını devam ettirebilmeleri için uygundur. Azotun oksijenden daha fazla oranda bulunması kişinin oksijen zehirlenmesi gibi vakalara maruz kalmasını engellemesi için gerekir. Normal yetişkin bir birey oksijensizliğe 5-8 dakika normal bir bebek ise 8-10 dakika kadar kısa bir süre dayanabilir.
Bu süreden sonra beyin hücreleri yavaş yavaş ölmeye başlayacağı için kalıcı beyin hasarı ve ölüm gerçekleşir. İnsanın bedeninin tüm noktalarına oksijen gidebilmesi için solunum sistemi diğer tüm organlarla iş birliği halindedir. Kan-Kalp ve dolaşım şeklinde bir döngü kuran bu sistem birbiriyle uyumlu ve dengeli bir şekilde çalışır. Solunan hava içindeki oksijeni burun delikleri yardımıyla yutak, gırtlak ve nefes borusu aracılığıyla akciğerlere taşır.